Assalamualaikum :)
patotnya neh entry semalam.tapi hari neh baru nak update.malas der.hahahaa.semalam aku tetibe nak termengidam mashed potato yang ala-ala kepci(kfc) tuh.so berkelenting keletung laa kat dapor tu.neh first time i try buat menjadi taw tak, thanx tu cik googles bagik resepi.hehehe.
MASHED POTATO
Bahan A
3-4 biji kentang
3-4 sb susu segar
garam
blackpepper
Bahan B
600 ml air
bawang besar( i guna separuh je)
blackpapper
2-3 sb butter
1 sb sos tiram
1 sb sos tomato
kicap pekat
5 sb stock ayam
sedikit tepung gandum dilarutkan dalam air
CARA-CARA
Bahan A
rebus ubi kentang sehinga korang rasa nanti bila nak lenyek dia besi lenyek tu takkan patah.i rebus ubi tu dengan garam.bila dah empuk toskan ubi tu and prepare untuk di lenyek sehingga hancur tapi kalo tak hancur jugak guna laa blender tu.then campurkan sedikit susu segar dalam 3-4 sudu besar(sesedap hati anda yer).pastu adds on blackpepper sikit jer taw bersesuaian dengan kuantiti ubi dan sesedap mulut anda.kemudian masukkan sedikit garam (better rasa dulu sebab i x tambah garam pown sebab i dah rebus ubi tu dengan garam,so rasa dia dah ado masin)
Bahan B (gravy)
masukkan 600ml air ke dalam periuk bersama bawang besar yang dah dicincang lumat dan stock ayam.i guna stock ayam brand knorr tu dalam 5 sudu besar.pastu renihkan dalam min.after that toskan sebab kita tak nak amek bawang tu,kemdian masukkan semula air renihan tadi dalam periuk.panaskan semula and masukkan butter, sos tiram,sos tomato, dan kicap pekat(kicap neh masukkan sampai jadik kaler yang korang nak tuh).then masukkan tepung gandum yang dilarutkan dalam air tu,makesure tapis kalo tak dia berketul-ketul.masukkan ikot tahap kepekatan yang korang nak.lastly adds on blackpepeper.jgn banyak sangat sebab kat Bahan A tadi pown dah masukkan,takot pedas pulak.ok dah siap and ready to eat....sonang jer kan
No comments:
Post a Comment